Baggrundstjek – er det virkelig nødvendigt?

Baggrundstjek - er det virkelig nødvendigt - yourCompany

– Det korte svar er nej. Det burde nok ikke være nødvendigt. Modstandere af baggrundstjeks har et fornuftigt udgangspunkt i at sige: ”Jeg har opbygget en meget god mavefornemmelse gennem 20 års erhvervserfaring. Jeg kan mærke, om kandidaten er den rigtige for vores virksomhed”.

Hvis vi skal rykke på den overbevisning, er vi nødt til at trække et par eksempler op af hatten. Og nej, de er ikke fiktive og opfundet for at underbygge vores pointe. De er blot et lille udpluk sager, som yourCompany har beskæftiget sig med inden for det seneste år.

 

Case 1:

En mellemleder havde ved siden af sit faste job to CVR-numre, som han ”benyttede” som underleverandører. Han godkendte sine egne fakturaer og fik virksomheden til at betale. Samlet tab over 2 mio. kroner over en længere periode.

 

Case 2:

En betroet medarbejder solgte systematisk virksomhedens varer ad bagdøren på online platforme. Samlet tab for over 2 mio. kroner over en 3-årig periode.

 

Case 3:

En leder havde et gamblingproblem og optog mere end 10 forskellige lån over en kort periode. Han blev fyret grundet ustabile præstationer. Han søgte derefter job hos konkurrenten, der ansatte ham på stedet grundet hans lange erfaring.

 

Case 4:

En direktør skulle ansættes til en høj stilling. Hans CV påviste en fornem karriere – men ingen havde set de 7 konkurser, han havde i bagagen. Det blev først opdaget, da han tydeligvis ikke havde de rette kompetencer.

 

Case 5:

En ansøger til et job havde en virksomhed tilknyttet sin bopæl. Denne virksomhed havde intet med ansøgeren at gøre – men tilhørte et familiemedlem, der var offentlig kendt medlem af kendt rockerklub, og som sad fængslet i en alvorlig kriminalsag.

 

Fælles for ovenstående eksempler er, at de kunne være afhjulpet med et baggrundstjek. Enten som led i rekrutteringsprocessen, som led i whistleblowerhenvendelser eller som led i årligt servicetjek af medarbejderbestanden.
Vores filosofi er, at risiko skal man tage på sig med åbne øjne frem for bare at holde dem lukket og acceptere konsekvenser, som de kommer.

Vi hører ofte udtalelser som: ”Vi har tillid til vores kolleger og vores leverandører, for ellers havde de aldrig været en del af virksomheden”.

Til det kan vi kun svare: Det skal I også have – men kan den tillid misbruges uden jeres viden?

 

Det er jo egentlig lidt sjovt, at man skal Know Your Customer (KYC) – men hvad Know Your People (KYP), når disse nu en gang har adgang til dine IT-systemer, økonomi, varer, forretningshemmeligheder og meget mere?

 

yourCompany tilbyder niveaudelte baggrundstjeks med brug af Open Source Intelligence. Om det er til din HR-afdeling, complianceafdeling, eksterne rekrutteringspartner eller økonomiafdeling, er vi klar til at hjælpe med at nedbringe risikoen for jer. Der er mange flere muligheder, end man lige regner med.

Fik vi nævnt, at man faktisk også kan udføre en produktmonitorering – altså sikre, at jeres varer ikke sælges illegalt på andre platforme end jeres?

 

Vil du vide mere, så kan vi kontaktes her:

Mail: info@yourcompany.dk

Telefon: +45 53 53 46 04