Brandhunde - et undervurderet værktøj - Efterforskning - yourCompany

Hunde er bare et dyr, de fleste mennesker har et blødt punkt for. Dét har vi også!

Vi har mange gange i vores tidligere hverv som politifolk haft hvalpe, der løb rundt i vagtstuen for at vænne sig til mange mennesker og miljøet mellem leg, indlæring og arbejde. Men faktum er, at vi i mange forskellige sammenhænge også har hundene som et værktøj, der skal sættes ind på det rigtige tidspunkt i den rette sammenhæng. Et af de seneste skud på fagstammen for politihunde er brugen af brandhunde. I andre lande har man været foran på dette punkt, men for 5-6 år siden kom der endelig hul på ballonen herhjemme.

Dokumentar fra DR

I DR’s dokumentar ”Kriminelt: Kan Loke blive politiets nye brandhund?” følger man arbejdet med oplæring af denne faglighed hos en hund. Og man bliver jo imponeret over, hvordan det lykkes en snude at finde frem til en lille bitte dråbe af brandbare væsker midt i et brandtomt.

Som det fremgår af udsendelsen, har Danmark 1-2 brandhunde i deres hundebestand, og erfaringerne med disse er, at man:

1: sparer rigtig mange ressourcer, da kriminalteknikere kan målrette deres indsamling af beviser på et brandsted
2: øger chancen for rent faktisk at finde beviser, da snuden er skarpere end øjet på dette punkt.

Dermed har politiet et skarpt værktøj blandt deres kriminaltekniske eksperter.

 

Brandhunde - et undervurderet værktøj - Efterforskning - yourCompany (2)

Vagn og Pyro

Er brandhunde relevante for erhvervslivet?

Det er et faktum, at der i Danmark er rigtig mange brande, som ikke undersøges af politiet. Dels er det et spørgsmål om ressourcer og prioriteringer, og dels er det et spørgsmål om alvoren i de enkelte brandsager. Hvis der er tale om sager uden personskade eller alvorlig bygningsskade, optages der ikke altid politirapport. Faktum er også, at brandhundene langt fra aktiveres på brandsager, selvom der er foretaget en undersøgelse, og der foreligger politirapport.
Der er altså tale om et højt antal sager om året, hvor forsikringsselskaber og virksomheder ikke kan være helt sikre på, at der er foretaget en reel bevisindsamling med henblik på at udfinde brandårsagen. Og selvom der ikke er tale om en straffesag, kan der være tale om fordeling af ansvar.

Brandundersøgelser og efterforskninger

Vi vurderer, at der er potentiale for virksomheder og forsikringsselskaber i at have brandundersøgelser og efterforskninger ved hånden i de sager, hvor det ikke er tilstrækkeligt belyst, hvorvidt en brand er opstået forsætligt, uforsigtigt eller uagtsomt. I sager om erstatningskrav er det uhyre vigtigt at have indsamlet fakta.

yourCompany elsker at samle på specialister. Og hvem havde troet, at vi også skulle have en firbenet kollega på holdet? Men det har vi nu. Brandhunden Pyro og dens fører Vagn har begge politibaggrund med de rette certificeringer. De er nu en del af holdet bag yourCompany, da vi har indgået fast samarbejde med JV Brandefterforskning.

Når Pyro gør et fund, har vi minsandten også dygtige kriminalteknikere ansat, så bevissikring kan ske på korrekt vis og med højeste kvalitet. Det er et uhyre professionelt setup, der nu kommer på banen i Danmark.

 

Brandhunde - et undervurderet værktøj - Efterforskning - yourCompany (3)

En enkelt dråbe på en hel græsplæne. Imponerende snudearbejde

Efterforskningsafdeling med efterforskningsledere og specialister

Samtidig har yourCompanys efterforskningsafdeling både efterforskningsledere og specialister inden for dataanalyse, digital forensic, observation, stemmeanalyse samt dokument- og håndskriftsanalyse. Og vi har specialister i brug af Fraud Detective System, der kan foretage elektronisk dokumentanalyse.

Så når en brandsag skal efterforskes, har vi et hold af to- og firbenede kolleger, der kan løfte sager af større og mindre karakter. Både auto-, maskine-, og bygningsbrande.

Det, vores specialister har tilfælles (udover politibaggrund), er, at de er vant til at levere skriftligt materiale af høj kvalitet, så der kan ske en god vidensdeling og koordination med tekniske eksperter, kundens sagsbehandlere, jurister eller advokater.

Landsdækkende service som samarbejdspartner og leverandør

Vi har naturligvis landsdækkende service. Vi indgår både som fast samarbejdspartner og leverandør – men håndterer også akut opståede sager. Jo tidligere vi kobles på, jo bedre muligheder har vi for at sætte den rette indsats iværk.

 

Hvis jeres virksomhed gerne vil høre mere om disse nye specialer, er I velkomne til at kontakte

tlf. +45 5353 4604 eller

mail: info@yourcompany.dk

 

Se udsendelse om Lokes vej til at blive brandhund her: https://www.dr.dk/drtv/se/kriminelt_-kan-loke-blive-politiets-nye-brandhund_250132