I denne uge hentede vi for 800.000 kr. leasingbiler hjem. Det var ovenikøbet en kort uge på bare 3 dage. Det er sådan, vi kan lide det, glade kunder i ekspresfart. Den korte uge bød også på et par projekter for faste kunder, hvor vi som outsourcede sikkerhedskonsulenter har hjulpet med at nedbringe svind og svindel, mens der også lige blev klaret et par efterforskninger.

 

Forsvundne leasingbiler er et klassisk problem for leasingselskaberne. Ideen i leasing er at overlade din fine bil til en glad leasingtager, der kan cruise rundt i en sej øse for en overkommelig månedlig betaling. Men enkelte leasingkunder tillader sig af og til at tilbageholde betalingen eller på anden vis overskride kontrakterne. Som regel kan de tales til rette på telefonen, men indimellem kræver det andre metoder. Det er her, vi kommer ind i billedet.

 

Denne gang havde to af vores leasingkunder brug for akut hjælp i tre sager med leasingbiler, der var faldet i de forkerte hænder. Måske lejet eller leaset videre til en tredjemand? Rent juridisk er det svært at sige, hvornår det drejer sig om bevidst bedrageri fra starten, eller om der ”alene” er tale om kontraktbrud. Men selskabet ønskede naturligvis deres biler retur, så de kunne foretage en samlet vurdering af sagen.

 

I disse sager kommer polititræningen til sin ret. Vi har erfaring med at tale med alle slags mennesker, vi er vant til godt gammeldags gravearbejde – og vi giver aldrig op. Okay, næsten aldrig.

I hvert fald fandt vi de første to biler på ugens første dag, mens vi måtte bruge to skud for at finde den sidste. Men ingen undslap. Vores koncept for leasingkunder er alarmerende enkelt. Vi kører på fast timepris plus diesel til køreturene. Der er fuld åbenhed over indsatsen, og regningen stikker heller aldrig af, når vi er på sporet.

 

Ugens bundlinje ser godt ud. Vi har genfundet biler for over 800.000 kroner på mindre end halvanden dag. Den businesscase kan vi godt være bekendt, så nu vil vi holde weekend – men har du noget, du mangler, er du naturligvis altid velkommen til at ringe eller skrive.

 

Pas på jer selv – og jeres værdier.

 

Tlf. 5353 4604

Mail: info@yourcompany.dk

 

Brancheforeningen Danske Byggecentre, der favner over de fleste og største trælaster i Danmark, skrev i septemberudgaven af sit nyhedsbrev om deres seneste initiativ inden for svindbekæmpelse. Der er nedsat en arbejdsgruppe bestående af medlemmer fra de fleste trælaster, medarbejdere fra Danske Byggecentre hvor i blandt også yourCompany ApS byder ind med gode kræfter via vores outsourcing koncept. Det er vi meget stolte over at være en del af.

Formålet er, at forene gode kræfter og erfaringer og indgå det bedst tænkelige samarbejde, imod den kriminalitet som trælastbranchen hvert år rammes af. Branchen omsætter for 30 milliarder kroner årligt og det præcise svind er ukendt, men alle erfaringer viser det er en rigtig god forretning for trælasterne, at arbejde målrettet mod svindet. Beregninger viser, at de fleste trælaster skal omsætte for mellem 10.000 kr. og 20.000 kr. hver gang der opdages svind for 1.000 kr. før tyveriet/ødelæggelsen er udlignet økonomisk. Et svimlende tal, der langt bedre lå på trælasternes bundlinje.

Den gode nyhed er, at der relativt nemt og med en målrettet indsats kan gøres noget alvorligt ved dette svind. Læs Danske Byggecentres artikel her og vil Jeres virksomhed gerne nedbringe svindet er i velkommen til at kontakte yourCompany ApS og byde på en kop kaffe. I kan læse mere om vores outsourcing koncept på vores hjemmeside

Personalet fra yourCompany ApS består stort set kun af tidligere politifolk og sammen med vores kunder finder vi god brug af de kompetencer vi bringer med ud i erhvervslivet fra politiet. Målet er, at samarbejdet med yourCompany ApS skal være en god forretning for virksomhederne.

 

artikel om svind

Danske Byggecentre Nyhedsbrev om svind.

 

 

Som del af et nyt partnerskab skal yourCompany hjælpe Virtu Cycling med at øge sikkerheden. Med ekspertise i efterforskning, sikkerhedsrådgivning og tracking af materiel bekæmper yourCompany svind – et samarbejde som allerede har vist sit værd for Virtu Cycling Group.

Med to omrejsende cykelhold, rejser, events og eksklusivt udstyr er Virtu Cycling sårbare over for mange former for kriminalitet og økonomiske tab. Derfor kan et samarbejde med yourCompany måles direkte på Virtu Cyclings bundlinje: “Vi startede samarbejdet med yourCompany i forbindelse med en stor forsikringssag. yourCompany bistod os i hele processen, kortlagde bevisførelsen og gennemgik sagsforløbet, hvilket i sidste ende resulterede i, at vi fik udbetalt en betragtelig erstatning” udtaler Anders Gram, administrerende direktør for Virtu Cycling Group.

yourCompany, der har sine rødder i Politiet og PET, er kendetegnet ved en professionalisme, der komplimenterer cykelsporten. Ejer og administrerende direktør for yourCompany Christian Pejtersen fremhæver derfor både forskelle og ligheder mellem de to nye samarbejdspartnere som grundlag for et stærkt samarbejde: “Ligesom vi i yourCompany arbejder benhårdt for at være de bedste til det vi gør, arbejder Virtu Cycling for at blive de bedste på deres område. Vi understøtter en proces, hvor Virtu Cycling professionaliserer sikkerheden og styrker deres beredskab, så Virtu Cycling kan fokusere hundrede procent på at gøre det, de er bedst til.” At hjælpe cykelbranchen mod usikkerhed er derfor ikke kun et spørgsmål om at undgå tab, men også en måde at styrke sit fokus for Virtu Cycling.

Vi er meget stolte over den tillid Virtu Cycling Group har vist vores virksomhed. Vi arbejder allerede i dag med en række andre virksomheder, hvor Direktionen og den daglige ledelse, ligesom Virtu Cycling Group har været modige nok til at se på egen virksomhed og bede om hjælp til at drive sikkerhedsorganisationen ved outsourcing af sikkerhedschef funktionen således de kan fokusere på deres kerne forretning. Det er spændende, at være med til at gøre tingene på en ny måde og yourCompany har fokus på den nye måde samtidig gerne skulle være rentabel for vore kunder.

Dansk erhvervsliv overser et oplagt og økonomisk attraktivt logistik- og svindværktøj.
Min sommerferie holder jeg om muligt i Italien, hvor vi sammen med så mange andre danskere nyder livets goder. En af familiens tilbagevendende rutiner er at besøge Decathlon. Til Dem der ikke kender Decathlon, kan jeg fortælle, at det er en meget stor kæde med sports-, fritids- og rideudstyr. Alt hvad hjertet kan begære, og jeg glæder mig til at se den første Decathlon butik i Danmark. Butikkerne er nogenlunde på størrelse med en Dansk Bilka forretning.

Tag et kig her: https://www.decathlon.co.uk/sales.html

Det er ikke kun de meget skarpe priser på fritid- og fitnessudstyr der lokker. For mig er det også mere fagligt nørdet. Decathlon benytter nemlig RFID teknologi i stor stil og det er ganske imponerende!

På stort set samtlige varer sidder der nemlig et RFID mærke blandt alle de andre mærker i tøjet. RFID mærket kan også være påsat f.eks. en drikkedunk, en bold eller et skateboard som klistermærke. Holder man en RFID label op mod solen kan man se, at inde i mærket gemmer der sig en lille antenne der kan bukke og bøje sammen med vaskemærkerne og det holdes da heller ikke hemmeligt idet der står RFID på mærket.

RFID teknologien rummer nogle helt unikke muligheder for logistikstyring og varesikring der tilsammen er vigtige elementer i svindbekæmpelse, hvilket er yourCompanys primære arbejdsområde. RFID teknologien rummer stort set de samme muligheder som varesikring og er endda bedre på visse områder. I logistikstyringsøjemed får RFID teknologien de årlige eller kvartalsmæssige lageroptællinger til at ligne noget fra stenalderen – ”so last year” kunne man muntert fristes til at sige her i sommervarmen. Potentialet er tårnhøjt lige fra varen produceres til varens ”end-of-life” hvis man tænker det til ende.

På billedet ses en RFID antenne fra Decathlon syet ind i et tøjmærke

Industrigiganten Würth Industri er også med.
Ikke kun Decathlon, men også en stor virksomhed som Würth Industri, er med på at RFID kan noget særligt. Würth Industri benytter teknologien hos deres kunder til automatisk genbestilling f.eks. ved forbrugsvarer med stort flow. Her flytter medarbejderne blot en tom plastikkasse, der tidligere indeholdt f.eks. kvalitets bolte eller kvalitets møtrikker, op på øverste hylde af reolen. Plastikkassen som indeholder et RFID label taler via reolen og det indbyggede RFID system med Würth Industri og fortæller om status på forbrug og genbestilling. Ikke nogen manuelle handlinger her. Tidsbesparende og færre fejl ved genbestilling. Kunne det bruges i Jeres virksomhed?

Hvorfor er det smart.
Tilbage i Decathlon. Hver gang en vare kører igennem et hul i bordet ved kassen høres et ”bip” og varen registreres i et køb. Samtidigt deaktiveres varesikringen, det kan RFID nemlig også1. Hvis man sætter scannere op i zoner i sin forretning f.eks. mellem lager og butik, vil man også automatisk kunne få information om, at kl. 14:22 gik varen fra butikken ud på lageret, eller måske ud af kundeindgangen. Nyttigt når man ikke forstår sit svind og sidder tilbage med spørgsmål. Samtidig med et salg eller flytning af en vare reguleres lageret i mængde og endda lager position. Det samme sker, når en vare kommer retur og der gives penge tilbage til kunden.

Til virksomheder der implementere RFID giver det mulighed for, med en håndscanner at lave lager optælling så ofte man vil. Nogle taler også om, at rengøringspersonalet eller en robot der selv kører kan foretage daglige optællinger og dermed gennemføre status. Ingen fejl eller tyverier er dermed mere end 24 timer gamle – det er noget nemmere at forholde sig til end årlig/halvårlig status. Det er ganske fascinerende og data tilgår live.

Når jeg ser hvad der foregår i Decathlon, er det ikke bare handlingen ved kassen der imponerer mig – det er alt det systemet kan levere bag kulissen, som jeg synes Dansk erhvervsliv ikke har nok fokus på. De fleste virksomheder kæmper for marginalerne – men berøringsangsten for at fokusere på svind, eksternt som internt, ondsindet eller ligegyldighed er efter vores opfattelse alt for stor. Det er her yourCompany kan hjælpe jeres virksomhed – så I kan fokusere på jeres kerneforretning. Vi overtager nemlig gerne disse lidt mere negative opgaver (i nogens øjne) og støtter jeres organisation med ting, der ikke nødvendigvis ligger et naturligt sted i jeres nuværende organisation og i øjenhøjde med alle.

Logistikstyring, eller ”styr på stumperne” som vi dybest set taler om, fylder meget i mange virksomheder. Det er også et område det kan koste dyrt ikke at mestre. Har man ikke styr på logistik og varemodtagelse, har man som regel meget dårligt styr på resten af varens vandring igennem egen kæde eller forretning. RFID kan også være en vigtig brik her.RFID tilbyder altså ”ekstrem” sporbarhed. Det leverer svar.

Forestil dig du varemodtager en række identiske varer. Normalt kan man kun tælle om antallet stemmer. Efter noget tid kan man konstatere om lagerantallet stemmer i forhold til salg, udsmidning osv. Mange virksomheder holder måske kun status 1 gang årligt og først her erkendes det, at svindet er højt. Hvis svindet er som forventet er det allerede regnet ind i CFO forecast og så bliver man ikke bekymret – men helt ærligt, er det ikke utrolig dårligt købmandskab? Ambitionen må være at svindet skal ned – og gerne helt ned, hvor det hører hjemme.

Med RFID kan du varemodtage dine varer og straks du har talt at antallet stemmer, sættes der et RFID mærke på de helt identiske varer. Du har netop monteret en lille antenne med et unikt nummer. Selv om du har f.eks. 2000 identiske varer er de alligevel unikke, hver og en. Hver eneste gang varen flyttes fra lager til butik, vil der ske en nøjagtig registrering, fordi RFID fortæller ”her er jeg”.

I kan fremadrettet med en RFID håndscanner holde status dagligt i jeres forretning eller på jeres lager og live holde det op imod forventningerne til lageret – baseret på gårsdagens optælling minus salg, udsmidning mv. Når der er difference imellem optællingen og forventningerne informeres I live og ingen fejl er altså mere end 24 timer gamle. Det giver rum for, at videoovervågning eller medarbejdernes hukommelse konsulteres og dette fokus gør at logistik- og kriminalitetsrelateret svind falder til et minimum – eller i hvert fald opdages hændelserne meget hurtigt og kan således også håndteres hurtigt, f.eks. politianmeldes. Dette kan yourCompany også hjælpe med og vi kan i mange tilfælde identificere tyven, rette henvendelse og få nogle penge hjem til virksomheden.
Er der tale om et internt tyveriforhold, kan vi sammen med jeres ledelse, vurdere hvad der skal ske og støtte op om processen, f.eks. ved diskret at indsamle yderligere oplysninger og deltage i en samtale med pågældende, som mange ledere ikke føler sig tryg ved.

RFID har også sin berettigelse ved reklamationer eller returvarer. Jeg købte et par shorts i Decathlon, som jeg få dage efter havde på – stadig med RFID mærket siddende. Hvis jeg ville returnere disse shorts kan forretningen se, at dette var præcis de shorts jeg købte et par dage tidligere. De er jo unikke trods de mange identiske varer på hylden. Dette vanskeliggør altså en svindmetode der er flittigt brugt. Stjæler man en lampe i en butik og forsøger at returnere den i en anden kædeforretning, for at få pengene i hånden, vil der være et problem da præcis denne lampe aldrig er solgt. Kommer varen fra en helt anden kæde vil RFID´en ikke kunne genkendes og afslører dermed at varen ikke er fra jeres kæde.

I forretninger med kontrol – f.eks. portvagt er der også tale om et fantastisk værktøj, idet portvagten udstyret med håndscanner kan afgøre hvilke RFID mærker der er i køretøjet der forlader forretningen. Portvagter på industrivirksomheder, byggepladser, trælaster, fabrikker o.lign. vil med RFID teknologien implementeret kunne udføre en langt mere effektiv kontrol.

Men er det ikke dyrt?
Alt er jo relativt, men RFID skulle gerne være en lønsom investering i jeres virksomhed. Især holdt op imod de direkte og indirekte gevinster en virksomhed får. En analyse vil afdække dette. Indkøb af et komplet system koster ca. 50% mere end et varesikringsanlæg, hvis jeres virksomhed allerede bruger den slags, kender i måske niveauet for det. Forskellen er blot – at varesikring som regel kun beskytter selve forretningen imod tyveri, men ikke lager og udendørs områder – det gør RFID. Varesikring byder heller ikke ind med lagerstyring, logistik eller andre af de store driftsrelaterede områder, det gør RFID.

Øvrige omkostninger kan være programmering op imod eksisterende IT platforme, økonomisystem eller lagerstyring, men det er bestemt muligt for de fleste systemer at gennemføre, også selv om I kører nogle ældre systemer.

RFID vil altså i mange virksomheder være yderst lønsomt.

Personale eller leverandør montering.
I mange virksomheder strander argumentet ofte på, at det er tidskrævende manuelt at skulle montere RFID. Det samme er ofte udfordringen, når vi taler om varesikring. Mange gode initiativer er strandet på dette lunkne argument. Man skubber behændigt ”aben” over bordet og siger ”det må leverandøren da kunne stå for”. Så er den parkeret, puha….. det var nemt.

Jeg mener man løber fra sit ansvar. Hvem ville f.eks. acceptere, at der manglede penge i kassen til lukketid? De fleste tager dette meget alvorligt og ingen må gå hjem før der er styr på kasserne

– hvorfor gælder dette kun kontakter? Varer er jo også værdi, men det er som om vi mentalt opfatter det anderledes?

Men der er hjælp at hente! Nogle leverandører er faktisk indstillet på, at levere deres produkter med indbygget varesikring og sikkert også RFID, hvis man spurgte Dem pænt – de vil jo gerne være en god samarbejdspartner for netop Jeres forretning.

Det er korrekt, at det er en manuel og lettere tung proces at montere alle de RFID mærker, men sådan må det være i starten og med øvelse bliver ting lettere.
I fremtiden skal ønsket om leverandørmonteret RFID (eller for den sags skyld varesikring) nævnes igen og igen overfor leverandørerne og første gang en leverandør oplever, at blive fravalgt fordi hans konkurrent kunne levere med RFID mærker, så vågner De nok op og begynder at lytte til kunderne.

Fordelene ved leverandørmonteret RFID er, at hver RFID ankommer til jer med en historik der rækker ud over jeres virksomhed. I leverandørleddet har de altså også glæde af den sporbarhed RFID kan tilbyde. Denne optimering hele vejen rundt fra produktionsbånd til ”end-of-life” kunne medføre mere smidighed og billigere metoder at levere og transportere varer på.


Hvordan kommer vi som virksomhed i gang?

• Det første skridt vil være at få lavet en god analyse af, hvor stort behovet er og dermed også få data til den endelige businesscase. Arbejdet kan laves af jeres økonomifunktion, men yourCompany støtter gerne op om processen (2-3 dage).

• Lav en minitest hvor I tester RFID under de mest vanskelige forhold på jeres produkter og processer.

• Afsæt penge til en pilottest, hvor I får indblik i hvordan RFID vil fungere i Jeres organisation. Dette vil fjerne de værste børnesygdomme, hvis I vælger at implementere full scale senere.

• Inddrag personalet så Jeres virksomhed finder den mest praktiske løsning for jer.

• Send en føler ud til jeres leverandører om hvordan de kan bidrage til jeres forandringsproces.

• Træf den endelige beslutning i direktion og bestyrelse og gå all in. Er all in for stor en mundfuld så planlæg en, to eller tre trins implementering. Start småt men godt og udvid herefter indtil I er hvor I skal være.

• Lad vær med at gøre tingene halvt, hvis I vil have fuld gavn af RFID på jeres bundlinje.

Venlig hilsen

Christian Pejtersen, Ejer, yourCompany


Forskellige typer svind i byggebranchen. yourCompany har praktisk erfaring med stort set samtlige punkter på listen

Byggefirmaer har en række forskellige risici, at forhold sig til. Det er normalt i branchen. Der er dog en række risici som byggebranchen i mindre grad har styr på. Det er de ”ømme” punkter der kan være konfliktfyldte at arbejde med. Et er dog sikkert. Det er byggefirmaernes ejere, aktionærer og kunder der betaler for disse svindkilder. Det er således meget økonomisk attraktivt for byggefirmaerne, at fokusere på disse områder og spørge sig selv – har vi styr på stumperne? yourCompany har lavet denne liste til byggefirmaerne der kan give inspiration til, hvor I kan starte rejsen imod en virksomhed med mindre svind.

Internt svind
• Snyd med kørepenge
• Tyveri af værktøj
• Tyveri af brændstof
• Tyveri af kontorartikler, IT, TV og fotoudstyr
• Uretmæssig brug af maskiner eller udlejning
• Misbrug af gulplade biler/mandskabsvogne
• Uautoriseret salg af brugt udstyr
• Tyveri af løn/falske ansatte
• Misbrug af kreditkort
• Misbrug af parkeringsordning (f.eks. easypark)
• Misbrug af brændstofkort
• Uautoriseret betaling af bøder og P-afgifter (via UE eller omgåelse af egne regler)
• Privatkøb i byggemarkeder
• Bestikkelse og korruption (både give- eller modtage ydelser for at få arbejde)
• Prisaftaler
• Privat brug af billetter til kundearrangementer
• ”sort” aflønning af personale igennem tjenester og regninger
• Tyveri af skrot og metaller
• Split payments (opdeler faktura under 2. godkender grænse)
• Privat faktura fremsendes som erhvervsfaktura
• Medarbejders egne virksomheder anvendes til fusk og fakturering/provision
• Fordyrende vennetjenester
• For meget arbejde på timepris frem for kontrakt/fast pris

Eksternt svind
• Indbrud i biler, containere, skurvogne
• Indbrud i færdig- eller næsten færdig bebyggelse
• Indbrud i lagerbygninger og materielgårde
• Indbrud i kontorbygninger
• Hærværk og Ildspåsættelse på byggepladser
• Tyveri af kabler
• Tyveri af maskiner
• Tyveri af værktøj og materialer
• Tyveri af brændstof
• Kranklatring & parkour (ødelæggelser eller ulykke der medfører driftstop)
• Ulykker med børn, nysgerrige, løbere mv. på byggepladserne

Leverandører
• Medvirken til personale snyd (forkert faktura tekst, levering m.m)
• Bytter leverancer ud med billigere produkt (no-name)
• Snyd med timer
• Snyd med bemanding
• Anvender illegal/sort arbejdskraft/social dumping
• Forsikringssvig under dække af byggesag (f.eks. ved lønsikring)
• Indhenter bevist forkerte lave priser
• Overfakturerer ekstraarbejde (måske efter aftale med eget personale – mod en ydelse)
• Overfakturering af leje/leasing – imod kickback ikke til virksomhed men den ansatte der godkender faktura
• Fremsender samme faktura flere gange på nyt fakturanummer (fejl eller bevidst)
• Udfører privat arbejde for projektleder/chef og fakturer byggesagen
• Fjerner materialer fra byggesagen = nye indkøb (efterbestillinger)
• Stjæler egne produkter fra byggesagen, således der købes nye (eksternt tyveri)

Administrativt
• Uopdateret anlægsarkiv, forkert regnskabsmæssig afskrivning
• Snyd med løn (åbne lukkede konti)
• Manglende ”blacklisting” af leverandører
• Anvendelse af leverandører trods blacklisting
• Udbetaling af bonus i stedet for overarbejde (pga. karantæne v. dagpenge)
• Manglende procedurer for modtagelse- og aflevering (ude på sagerne)
• Manglende værktøjsregistrering
• Dårligt overblik over maskinpark (GPS) bytte/låne børs herunder trailere
• Manglende præventive tiltag, mærkning (DNA)
• Mangelfulde politiker
• Dårlig proces for udskiftning af kodeord i byggemarkeder
• Manglende økonomisk baggrundscheck
• Manglende straffeattester
• Sort aflønning med kørepenge (godkendt af chef lag)
• Controller må ikke blive for tæt med projektleder/chef
• Decentralvalg af produkter og retningslinjer på sikringsprodukter
• Mangelfuldt forsikringsoverblik eller dårlig implementering i praksis på sagerne
• Manglende central registrering af svind hændelser og kapitalisering (direkte og indirekte)
• Mangelfuld proces for anmeldelser til politiet

Andre risici
(Sikringsleders arbejdsområde)
• Mangelfulde og ikke opdaterede beredskabsplaner
• Mangelfulde BCP (planer ved alvorlige hændelser)
• Mangelfuld brandsikring af byggeriet
• Industrispionage
• Dårlig adgangskontrol og TV overvågning på kontorbygninger
• Risiko ved politisk ømtåligt arbejde / forbindelser (aktivisme og terrorisme)
• Rejsesikkerhed for personale og ledelse
• Beredskab ved ulykker/kidnapninger i udlandet
• Mangelfulde værdiredningsplaner
• Konkurser (vareleverancer indefryses = driftstop)

Med venlig hilsen
yourCompany
Christian Pejtersen

Svind i byggebranchen er et kendt og udbredt problem. Tyverierne fra virksomhederne skyldes en række omstændigheder der tilsammen giver en kompleks udfordring. Det er ikke nemt at løse. Var det nemt var denne problemstilling løst for længe siden. Men mit indlæg i dag skal ikke omhandle politiets knappe ressourcer eller byggebranchens manglende motivation til at sikre sig professionelt. Det skal i stedet advare branchen om at købe ”katten i sækken” inden for sikringsteknologier. Meget passende her hvor vi netop har passeret fastelavn, tænker jeg.

Svind i bygge- og håndværksvirksomheder.
Et af de steder mange virksomhederne oplever svind er i håndværktøj og maskiner. Bevares vi er jo alle forsikret, hvilket er en god sovepude. Vores selvrisikoer er for manges vedkomne tilpas lav til, at lysten for at investere i god professionel sikring er lav. De fleste sikre sig først efter flere indbrud. Forsikringsselskaberne er således selv med til at understøtte denne negative spiral, for ingen af selskaberne våger at stille de rette krav til kunderne af frygt for kunden flytter til et mindre restriktivt forsikringsselskab.

Fællesnævnere ved svind.
Lad os bare være ærlige. Internt svind i bygge- og håndværksvirksomhederne er ofte en del af problemet. Igennem mine mange besøg i virksomheder har jeg ofte opnået tilpas fortrolighed med håndværkerne til de ofte indrømmer, at de tidligere aldrig har betalt for værktøj. Vi taler naturligvis altid i datid!

Eksternt svind i byggebranchen er typisk indbrud i containere og firmabiler. Dette er også en stor økonomisk post. Oven i udgifterne til nyt værktøj kommer ofte reparation af bil eller container samt udgifter til driftstop og administrativ tid. Dette oplever selskaberne som irriterende og dyrt, men først efter skaden er sket – igen. Sidst er der byggemarkederne der stort set alle oplever tyveri af håndværktøj som en udfordring.

Fælles for disse 3 typer af svind er, at værktøjet jo virker fint efter det er stjålet. Således er både tyv og hæler godt motiveret for en god forretning.

Bluetooth bliver aldrig løsningen.
I de senere år har jeg fulgt udviklingen og kan se, at flere og flere professionelle værktøjmærker kommer på markedet med løsninger de lancerer som løsninger på problemet. Der ses også nogle producenter af bluetooth teknologi der tilbyder enheder man kan efter montere på sit værktøj og sine maskiner. Det lyder umiddelbart smart men branchen føres efter min mening bag lyset med disse løsninger og jeg har mødt kunder der seriøst har troet på produkterne og har ladet sig lokke ind i et køb blandt andet fordi de følte de fik noget ekstra – og smart.

Bluetooth teknologierne, uanset om de er fabriksindbyggede eller eftermonteret lokker med, at man kan genfinde sit værktøj efter tyveri. Nogle lover endda deres kunder, at man kan ”slukke” for værktøjet efter det er stjålet, således at hverken tyv eller hæler kan få glæde af de stjålne effekter. Denne tanke er præcis den rigtige og det er der vi skal hen – men bluetooth bliver aldrig løsningen på dette.

Teknologiens begrænsninger.
Tanken er, at man via sin mobiltelefon vil komme i kontakt med det stjålne værktøj og herigennem enten få informationer om hvor det befinder sig eller kunne fortælle værktøjet at det er stjålet og nu skal ophøre med at virke. Problemerne her er mange. Bluetooth har en meget begrænset rækkevidde og en telefon skal altså inden for ganske få meter før den vil være i stand til at kommunikere med værktøjet. Det vil altså sjældent være nok at gå forbi ude på gaden. Næste problem er, at mobiltelefonen skal have installeret en app som skal være tændt netop i det øjeblik man teoretisk kommer i forbindelse med værktøjet. Flere producenter har lavet deres egen app og som borger og håndværker skal man altså have flere forskellige app´s installeret på telefonen da de færreste kun benytter et mærke værktøj. Værktøjet skal enten være batteridrevet – og tilsluttet et batteri, eller være et 230V værktøj der er tilsluttet stikkontakt. Ellers er værktøjet ikke til at komme i kontakt med. Afslutningsvis skal man være opmærksom på, at hvis alt det ovenstående lykkes, hvilket jo teoretisk er muligt men næppe sandsynligt, så får man som ejer af værktøjet en besked om, at en mobiltelefon har set værktøjet på en given lokation. Er det så her værktøjet faktisk opholder sig? Nej. For den information man modtager er en GPS position fra mobiltelefonen med app´en. Værktøjet kan altså ligge et andet sted i nærheden. Dette er selvfølgelig bedre end ingenting. Er det f.eks. på en landejendom har man teoretisk en chance, men kommer meldingen et sted med beboelse, trafik, p-plads eller lignende er informationen tæt på værdiløs. Man får aldrig politiet ud for at gennemføre ransagninger i 4-8 huse eller biler fordi enheden er et sted i nærheden. Det sker kun, hvis man kan påvise den bestemte adresse.

Logistikstyring.
Flere virksomheder sælger ”både og” og vil da samtidig fortælle, at bluetooth teknologien samtidig er til ressourcestyring i jeres virksomhed. I får altså 2 for 1 til prisen og det kan friste dem der ikke ved bedre. Her kan jeg blot fortælle, at det virker stort set lige så dårligt som tyveridelen og sjældent vil være pengene værd.

Konklusion.
Lad vær med at købe bluetooth teknologien fordi jeres virksomhed ønsker at nedbringe svind eller optimere på logistikken. Kig i stedet efter andre løsninger så som RFID, SIGFOX eller LoRa. Disse teknologier er på vej ind på markedet og kan komme til at virke. Vi skal derfor lægge pres på værktøjsproducenterne for at benytte disse teknologier eller andre der måtte komme fremfor at satse på sidste generations teknologi. Jeg håber med denne artikel, at jeg kan spare jer for dyre lærepenge og ærgelser.

Christian Pejtersen, yourCompany